Cand faceti investitii cu volatilitate ridicata, cum ar fi criptomonede, trebuie sa va obisnuiti sa faceti fata fluctuatiilor de pret, care includ atat cresteri uriase, cat si scaderi neasteptate sau justificate.
Adesea sunt asteptate corectii sau tendinte descendente, iar miscari ca acestea nu exclud posibilitatea de profit pe termen lung si nici viitorul promitator al pietei cripto.
Si mai mult decat sa te obisnuiesti cu asta, este important sa fii pregatit sa profiti chiar si de scenariile negative pentru a-ti imbunatati strategia, iar noi iti vom arata cum este posibil acest lucru.
Pastrarea rabdarii si a fortei emotionale de a suporta pierderi pe termen scurt in asteptarea profiturilor viitoare este o provocare.
Dar din momentul in care dobandesti mai multe cunostinte despre dinamica pietei si intelegi mai bine activele in care investesti, este posibil sa evaluezi mai calm contextele de recesiune, vazand asta ca o oportunitate.
Evidentiem 3 motive care va vor ajuta sa intelegeti de ce cumpararea de criptomonede in declin poate fi interesanta.
quouteAtentie: aceasta lista nu este si nu trebuie interpretata ca un sfat de investitii. Inainte de a efectua orice operatiune, luati in considerare profilul dvs. de investitor si propria strategie, analizati piata si intelegeti toate riscurile implicate.
1. Pe termen lung, fundamentele nu se schimba
Cei care inteleg cu adevarat motivele pentru care a fost creat activul in care investesc, precum si potentialul acestuia, sunt mai putin probabil sa fie zdruncinati de o miscare momentan negativa si sa ia decizii gresite. Prin urmare, in vremuri de declin, analiza fundamentala face toata diferenta.
Pentru a intelege importanta acestei analize, priviti doar Bitcoin , o criptomoneda de pionierat si lider al pietei cripto. Modul in care a fost dezvoltat, avand in vedere Blockchain-ul si procesul Halving, tendinta este ca tranzactiile sale vor continua sa fie din ce in ce mai sigure, iar moneda va deveni mai rara si mai descentralizata in timp.
Avand in vedere aceasta caracteristica deflationista si rara, BTC a ajuns chiar sa fie vazuta ca un potential stoc de valoare in fata inflatiei ridicate din multe tari, ceea ce a determinat mai multi oameni sa pastreze activul.
Iar cei care cunosc bine moneda inteleg ca aceste fundamente raman ferme, adica caracteristicile si calitatile lor raman aceleasi, indiferent de recesiuni.
Acest lucru este mai evident atunci cand facem o comparatie istorica a performantei Bitcoin, in care minimele ajung sa fie umbrite de evaluari mari si, pe termen lung, orizontul castigurilor ramane.
Performanta Bitcoin intre 2010 si 2021, in 2021 cripto a atins o valoare de peste 330 de mii de reale.
Mai mult, indicatorul HODL Waves demonstreaza ca tot mai multi comercianti cu experienta acumuleaza Bitcoin si ca, cu fiecare an care trece, numarul investitorilor care detin BTC pentru perioade mai mari de un an creste, dand dovada de optimism cu privire la profitul pe termen lung. .
Cert este ca nu se poate spune ce va functiona in viitor, dar cei care investesc in active solide au mai multe sanse sa experimenteze un viitor promitator. Si pe langa Bitcoin si Ethereum, exista si alte criptomonede cu fundamente bune care castiga teren pe piata cripto.
Prin urmare, aceasta piata are potentialul de a se extinde si mai mult, cu tehnologia in continua evolutie si cu aderarea tot mai mare a societatii in diferite sfere.
2. Oportunitatile de a cumpara la pret scazut
Avand fundamente clare si intelegand ca volatilitatea este o caracteristica intrinseca a cripto-activelor, investitorul este capabil sa ramana calm in perioadele de piata scazuta, vazand momentul ca pe o oportunitate si nu ca pe finalul criptomonedelor.
In acest sens, cumpararea de criptomonede in declin este o oportunitate de a profita de preturi mai mici pentru a aduce mai multe contributii partiale din activele in care crezi si astfel sa-ti imbunatatesti pretul mediu si sa-ti extinzi portofoliul.
Acest lucru nu inseamna sa alocati tot ceea ce detineti deodata, ci sa aveti grija sa faceti mici contributii in mod constient, deoarece nu este posibil sa preziceti exact cat de mult va continua sa scada sau sa creasca activul.
Asadar, protejeaza-te si nu uita sa fii fidel strategiei tale si nu uita sa iei in considerare si contributiile lunare pe care le-ai stipulat deja.
3. Diversificarea portofoliului de investitii
Construirea unui portofoliu diversificat de investitii este o modalitate de a pastra si de a minimiza riscurile.
Asadar, in vremuri de scadere a criptomonedelor, ai sansa de a cumpara o noua criptomoneda pe care o consideri interesanta pentru strategia ta si care anterior era mai scumpa, diversificandu-ti portofoliul de investitii.
Crashurile criptomonedelor: cauzele principale
O buna intelegere a dinamicii pietei si a motivului pentru care apar anumite miscari este posibila doar cu ajutorul cunostintelor esentiale pentru a face o analiza mai buna inainte de a face o tranzactie.
Pentru a lua decizii constiente si mai asertive in timpul recesiunilor, este necesar sa stim sa recunoastem ce motive ar fi putut duce la preturile scazute observate, pentru a avea o idee despre viitoarele miscari probabile.
Mai jos, explicam principalele cauze care pot influenta declinul unei criptomonede:
Piata in momentul corectarii
Perioadele de corectie a pietei apar de obicei dupa o crestere semnificativa a criptomonedelor si, in ciuda faptului ca ii sperie pe multi investitori, este o miscare complet normala, deoarece se intampla pentru a ajusta preturile activelor la cel mai apropiat standard.
Corectia intervine pentru ca, in aceste momente de mare apreciere, multi investitori retrag o parte din profiturile obtinute, ceea ce reprezinta o forta de vanzare mai mare decat forta de cumparare, adica sunt mai multi oameni care isi vand cripto activele decat cumpara.
Aceasta presiune de vanzare pe piata este responsabila pentru scaderea pretului inapoi la normal, care poate fi numita si o corectie.
Factori externi
Pretul unei criptomonede poate fi afectat atat de factori interni, cum ar fi problemele din reteaua de care este legata moneda, cat si de factori externi, cum ar fi stirile care afecteaza piata in general.
Factorii externi includ stiri si opinii de la oameni influenti de pe piata criptomonedei prin intermediul retelelor sociale.
Unul dintre cele mai recente exemple care arata acest impact sunt tweet-urile miliardarului Elon Musk, care au facut pretul uneia dintre principalele monede meme de pe piata sa explodeze, Dogecoin, care ocupa astazi primele locuri in clasamentul celor mai mari criptomonede de pe piata. De asemenea, comentarii ca acestea pot, de asemenea, scadea pretul unui activ.
Un alt factor important care interfereaza puternic cu piata in general sunt vremurile de criza pe scena globala, cum ar fi inceputul pandemiei de coronavirus in 2020 si razboiul din Ucraina in 2022.
Probleme cu care se confrunta proiectele
Astazi exista numeroase criptomonede disponibile legate de diferite proiecte Blockchain, a caror performanta este direct influentata de dezvoltarea lucrarilor care le-au dat nastere. Deci, daca un proiect merge prost, cel mai probabil si pretul criptomonedei sale va scadea.
Acest impact negativ poate aparea atunci cand exista defectiuni in retea, de exemplu, si va depinde de modul in care echipa de dezvoltatori trateaza problema pentru a o rezolva in cel mai bun mod si cat mai repede posibil.
Spre deosebire de Bitcoin, care a fost lansat fara a dezvalui niciodata identitatea creatorului sau, cunoscut doar sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, alte retele mari descentralizate au fost dezvoltate de persoane si institutii identificate.
In acest caz, nu numai esecurile in functionarea retelei pot zgudui pretul criptomonedelor unor proiecte ca acestea. Pozitiile si deciziile dezvoltatorilor insisi afecteaza, de asemenea, modul in care comunitatea vede aceste active si, in consecinta, interesul lor pentru ele la un moment dat.
Greseli majore facute de investitori in recesiuni
Acum ca intelegeti de ce tind sa apara scaderile pietei cripto, va puteti pregati pentru a gestiona mai bine scenariile de declin pe termen scurt. Vedeti mai jos principalele greseli facute de investitori in momentele de jos si ce trebuie sa faceti pentru a le evita:
Vinderea intregului portofoliu
Intelegerea logicii investitiilor depaseste cu mult interpretarea numerelor si graficelor si implica, de asemenea, emotiile si starea psihologica a investitorilor, deoarece acestia sunt fiinte umane care se afla in spatele portofoliilor si tranzactionarii activelor la burse si brokeraj.
Tocmai pentru factorul emotional, in timpul corectiilor sau in tendinte descendente, este obisnuit sa vezi investitori, in special pe cei mai putin experimentati, scapand de pozitiile lor si ingrijorat de vanzarea rapida a activelor, in incercarea de a dribla scaderea pretului.
Acest lucru este adesea legat de efectul de turma, in care mai multi investitori iau decizii similare influentati de actiunile majoritatii, ca o incercare de a se mangaia sau de teama de a se confrunta singuri cu situatia.
In consecinta, exista scenarii de euforie pe piata, reflectata in preturi mai mari ale activelor, sau scenarii de panica generalizata, care pot provoca scaderi bruste ale preturilor.
De cele mai multe ori, o decizie generalizata ca aceasta nu are sens pentru situatia personala si poate duce la alegeri gresite. De aceea vanzarea intregului portofoliu in perioade de scaderi mari este o greseala comuna.
A lua o decizie extrema ca aceasta intr-un moment atat de tensionat si instabil in randul investitorilor este o alegere facuta mult mai mult pe emotie decat pe ratiune si iti poate arunca toata strategia construita pana acum.
In aceste cazuri, Fear & Greed Index – Index of Fear and Greed, care exprima perceptia investitorilor asupra pietei financiare – poate fi un bun aliat. Cand arata o teama extrema fata de investitori, acordati atentie si analizati scenariul cat mai rece posibil si evitati sa luati decizii extreme.
A crede in predictii fara temei
Este obisnuit sa apara in perioadele de declin noi criptomonede fara fundamente si securitate pentru a profita de speculatiile pe termen scurt. In aceste cazuri, investitorii pot ajunge sa faca greseala de a investi intr-o noua criptomoneda fara baze solide.
Daca doriti sa mergeti dincolo de BTC si ETH, faceti o analiza amanuntita intre altcoins si cercetati fundamentele, functionarea si istoria acestora.
In plus, prudenta este necesara si atunci cand va confruntati cu stiri senzationaliste despre scaderea pietei criptomonedei, deoarece titlurile care declara ,,moartea” Bitcoin fara nicio baza servesc doar la daunarea emotionala a investitorilor.
Prin urmare, creati un filtru despre ceea ce va poate afecta cu adevarat investitia si cum sa absorbiti informatii care sunt de fapt utile pentru luarea deciziilor.
Nerespectarea strategiei de investitii
In sfarsit, dar extrem de important, este necesar sa intariti ca este esential sa fiti fidel strategiei dvs. de investitii in orice moment.
Prin urmare, nu veti cumpara criptomonede ori de cate ori scad preturile si nici nu le veti vinde pentru ca alti investitori fac la fel. Fiecare decizie care trebuie luata trebuie sa fie in concordanta cu profilul dumneavoastra de investitor, strategia dumneavoastra si propria realitate.
Nu exista niciun motiv sa disperi si sa lansezi mai multe comenzi de teama sa nu ratezi o anumita oportunitate, de parca ar fi unica si nu ar avea sansa sa se repete, deoarece piata este ciclica.
Amintiti-va ca investitia nu inseamna pur si simplu obtinerea de profit peste noapte. Este nevoie de timp si daruire.
Cei care planifica cu asertivitate si disciplina risca mai putin sa faca greseli chiar si in contexte negative si pot observa mai clar oportunitatile de crestere in mijlocul adversitatii, cu constientizarea cuvenita.