Acronimul NFT inseamna ,,jeton nefungibil”. Dar care este impactul NFT-urilor asupra lumii investitiilor?
O alternativa la criptomonede
,,Bambambam” criptomonedelor, Bitcoin, are un trend ascendent din 2021 si a avut un an dificil. De la inceputul anului 2022, acesta a scazut cu 6,9%, asa cum probabil stiti deja. Cu toate acestea, o alternativa de investitie in lumea cripto se afla la orizont: jetoanele nefungibile sau NFT. Cu investitori, corporatii, institutii guvernamentale si chiar celebritati care acumuleaza jetoane digitale, valoarea totala a NFT-urilor a crescut de la 100 de milioane de dolari in 2020 la 41 de miliarde de dolari in 2021, potrivit Business Insider. Daca ati cercetat NFT-urile si relatia lor cu criptomonede, probabil ati auzit despre Bored Ape Yacht Club (BAYC), cea mai scumpa colectie NFT din lume, cu imagini unice ale unei maimute cu personalitati si stiluri diverse. Neymar, Eminem si, mai recent, starul pop Justin Bieber sunt doar cateva dintre numele care au cumparat jetoane BAYC. Dar nimic din toate acestea nu raspunde la intrebare…
Ce este NFT?
Tradus literal: NFT-urile sunt jetoane nefungibile. Fungibilitatea se refera la active de acelasi tip care pot fi tranzactionate interschimbabil intre ele. Bitcoin-urile, de exemplu, sunt fungibile. Utilizatorii pot schimba un Bitcoin cu altul de exact aceeasi valoare. Deoarece nu sunt fungibile, fiecare jeton este unic si nu poate fi replicat. Datorita acestei caracteristici distinctive, NFT-urile sunt reprezentate ca jetoane pe blockchain, reprezentand o proprietate digitala. Aceasta inregistrare de proprietate nu poate fi modificata, deoarece existenta sa este marcata pe blockchain, ca o amprenta.
,,NFT-urile sunt informatii din blockchain si sunt reprezentate intr-un format interactiv cu reprezentare vizuala”, spune Nick Donaraski, fondatorul ORE System. Pentru drepturile de proprietate, daca achizitionati un NFT in avans, acel activ va fi limitat si va fi disponibil numai pentru dvs., in calitate de proprietar de drept. Aceasta penurie, spune Donaraski, este ceea ce permite ca valoarea NFT sa creasca in timp. Gestionarea NFT-urilor este foarte asemanatoare cu gestionarea criptomonedelor: se poate face de oriunde, prin intermediul smartphone-ului. Cu toate acestea, acest lucru va poate lasa token-urile expuse la escrocherii sau hackeri.
Acestea fiind spuse, unul dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii NFT-urilor este pastrarea in siguranta a token-urilor. Similar criptomonedelor, NFT-urile sunt detinute in portofelele digitale. In interiorul portofelului, exista un link unic care permite vizualizarea sau tranzactionarea continutului. Puteti duce un NFT de la o piata la alta atata timp cat sunt pe acelasi blockchain si accepta acest tip de NFT.
Stocarea sau accesarea NFT-urilor se poate face printr-un portofel digital sau hardware. Aici utilizatorii pot detine, primi si cumpara NFT-uri. Portofelele digitale sau online sunt protejate de o parola lunga sau de o fraza initiala. Aceasta este o cheie privata care va fi intotdeauna necesara pentru a autoriza tranzactiile. Adica, pana atunci, nimic foarte diferit de ceea ce esti obisnuit tu, un investitor in criptomonede. Bine, dar ce au NFT-urile, atat de speciale fata de criptomonede? In afara de nonfungibilitate, desigur.
NFT-urile si arta
NFT-urile reprezinta un activ fizic si digital. Acesta poate fi orice, de la drepturi intelectuale la un titlu de proprietate. NFT-urile se extind in jocuri, comert cu amanuntul, imobiliare, sport si multe alte domenii – dintre care multe sunt inca in mare parte neexplorate. Pe masura ce utilitatea NFT-urilor se extinde, la fel creste si valoarea lor adaugata.
Pe ce piata au NFT cea mai mare valoare adaugata astazi?
Deocamdata, cu siguranta piata de arta digitala. Artisti independenti sunt deja inserati pe aceasta piata extrem de profitabila, schimbandu-si productiile pentru valori milionare, cum este cazul Lanei Denina, o pictor canadian care a vandut peste 300.000 de dolari in NFT. Cu putin mai putin de un an in urma, ea nici macar nu stia ce este un blockchain.
NFT-urile sunt unice datorita proprietatilor lor verificate, care nu pot fi replicate sau manipulate. In mod logic, atunci cand un articol este limitat, acesta devine mai valoros. Piata NFT, ca si piata criptomonedelor, este speculativa, dar valoarea sa adaugata este deja o realitate. Odata cu aparitia metaversului, tendinta este ca NFT-urile, artistice sau nu, sunt din ce in ce mai apreciate.
Cumpararea si vanzarea de NFT ca investitie
Cunoasteti deja principiul traditional al investitiei: cumparati cu pret redus si vindeti sus. Acest lucru este valabil si pentru NFT. Cu toate acestea, jetoanele nu sunt ca o actiune sau o obligatiune in care esti constient de valoarea intrinseca a acelei investitii. Au o limita de piata determinata de ceea ce comunitatea criptomonedei este dispusa sa plateasca pentru ei in acel moment.
Acestea fiind spuse, Daniel Strachman, un investitor cu peste 20 de ani de experienta pe Wall Street, spune ca trebuie sa fii precaut atunci cand investesti in jetoane. El sustine ca NFT-urile sunt active riscante asemanatoare cu argintul, aurul sau arta.