Dacă urmăriți piața financiară, probabil că ați auzit despre criptomonede. La urma urmei, au câștigat tot mai mult spațiu și proeminență în mass-media. Dacă înainte bitcoin era printre cele mai cunoscute monede, astăzi atât dezvoltatorii cât și investitorii au acces la diverse platforme blockchain. Din acest motiv, este important să înțelegeți mai multe despre fiecare dintre ele pentru a profita de cele mai bune oportunități, dacă aceasta este strategia dumneavoastră.
Ce sunt criptomonedele?
Înainte de a cunoaște principalele criptomonede, este interesant să înțelegem conceptul din spatele acestui termen. Acesta referă la monede care există doar digital și funcționează ca coduri virtuale unice.
Cu toate acestea, ca și banii fizici (cum ar fi leul sau dolarul), aceștia pot fi utilizați pentru a efectua transferuri și tranzacții comerciale. Diferența este că tranzacția are loc doar online, printr-un dispozitiv conectat la internet.
În plus, de regulă, monedele sunt create folosind o tehnologie numită blockchain – un registru public, imuabil, partajabil și descentralizat. În acest fel, criptomonedele nu sunt legate de o anumită economie. În consecință, cotația nu este supusă legilor niciunui Guvern și nu urmează reglementările unei Bănci de stat, de exemplu.
Top 10 criptomonede de pe piață actuală
1. Bitcoin
Bitcoin este cea mai cunoscută monedă virtuală și a fost primul sistem de plată global descentralizat. Dezvoltat în 2008, acesta și-a propus să înlocuiască moneda de hârtie și să pună capăt practica băncilor de a influența tranzacțiile financiare.
Pentru aceasta, creatorul său, sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, a folosit blockchain-ul. Astfel, tehnologia a început să fie folosită pentru înregistrarea și validarea tranzacțiilor cu moneda într-un sistem complex de calcul.
Cu toate acestea, pentru ca acest sistem să funcționeze, este necesar să folosiți mai multe computere puse la dispoziție de utilizatori din întreaga lume. În acest fel, mașinile rezolvă calcule matematice de nivel înalt pentru a înregistra și valida informațiile.
Prin urmare, blockchain garantează mai multă securitate operațiunilor, deoarece face dificilă atacul persoanelor rău intenționate. Acest proces se numește minerit, iar voluntarii, numiți mineri, primesc bitcoin în schimbul serviciului.
Deși bitcoin este o monedă fără suport, este din ce în ce mai acceptată ca formă de plată de companii și instituții din întreaga lume. Din acest motiv, rămâne una dintre cele mai importante criptomonede de pe piață.
2. Eter (ethereum)
În primul rând, este important să contextualizezi diferența dintre ether și ethereum, deoarece confuzia dintre cele două denominații este comună. Prima se referă la o criptomonedă, în timp ce a doua se referă de obicei la platformă.
Deși există o diferență între concepte, numele ethereum este, de asemenea, folosit în mod popular pentru a se referi la moneda. Spre deosebire de bitcoin, creat exclusiv și exclusiv pentru a fi o monedă digitală, ether a fost dezvoltat pentru a fi un activ de plată pentru lucratorii platformei .
Astfel, și-a propus să răsplătească dezvoltatorii pentru contribuțiile la platformă și la proiectele și serviciile minerilor lor. Cu toate acestea, eterul a început să iasă în evidență pe piață, ajungând pe poziția printre cele mai tranzacționate valute virtuale din lume.
Platforma este folosită pentru a efectua contracte inteligente — operațiuni efectuate automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Această monedă foloseste aceeasi tehnologie, blockchain-ul fiind folosită ca și baza pentru validarea operațiunilor rețelei Ethereum.
3. XRP
Ripple a fost creat în 2011 cu scopul de a fi un activ cripto care oferă lichiditate băncilor și agenților financiari. Adică acționează ca o rețea de așezări la nivel mondial. La nivel mondial, peste 100 de companii au adoptat platforma pentru a-și desfășura operațiunile rapid, sigur și ieftin.
Proiectarea platformei își propune să pună capăt dependenței sistemului financiar pentru efectuarea tranzacţiilor. Pe baza acestui fapt, moneda virtuală XRP a fost concepută în 2012 de către dezvoltatorul Ryan Fugger, programatorul Jed McCaleb și antreprenorul Chris Larsen.
Deși nu este conceput pentru a fi o monedă de consum direct, tokenul XRP este acceptat ca o formă de plată agilă și cu costuri reduse. Spre deosebire de alte monede digitale, cum ar fi bitcoin și ethereum, în Ripple nu există un proces de mining.
Acest lucru se datorează faptului că sistemul conectează furnizorii de plăți, băncile, companiile și schimburile de active digitale pentru a oferi o experiență fără fricțiuni și a trimite bani la nivel global. În cele din urmă, platforma are diferența de a susține alte jetoane în rețeaua sa, care pot reprezenta monede tradiționale și alte bunuri.
4. Litecoin
Litecoin este o criptomonedă creată în 2011 de Charlie Lee – un fost angajat Google. În practică, are multe caracteristici similare cu bitcoin, dar principala diferență este în procesul de minerit.
La urma urmei, oricine poate participa la procesul de dezvoltare a noilor litecoins, deoarece procesul a fost conceput pentru a fi mai ușor și mai simplu decât în alte criptomonede. Un alt obiectiv în crearea sa a fost reducerea timpului petrecut pentru confirmarea tranzacțiilor efectuate cu moneda.
Mai mult, Litecoin a fost creat pentru a fi o monedă virtuală accesibilă populației. Pentru aceasta, Charlie Lee și-a vândut toate acțiunile din companie. Prin urmare, el nu a putut interfera cu prețurile criptomonedelor.
În acest fel, litecoinul este considerat o alternativă eficientă pentru efectuarea tranzacțiilor de zi cu zi. În plus, a fost dezvoltat pentru a produce mai multe unități decât bitcoin, de exemplu. În timp ce bitcoin are o limită de 21 de milioane de monede, limita litecoin este de 84 de milioane.
5. EOS
La fel ca ethereum, EOS este o platformă care are propria sa criptomonedă (cu același nume). A fost dezvoltat în 2018 de Brendan Blumer și Dan Larimer, cu scopul de a fi un sistem de creare a aplicațiilor descentralizate, cunoscut sub numele de dApps.
În plus, își propune să rezolve diversele probleme care au fost identificate în ethereum. Pentru aceasta, EOS are o viteză de tranzacție.
Astfel, sistemul este capabil să efectueze mai multe acțiuni simultan, ceea ce crește rata tranzacției și scalabilitatea. Un alt punct interesant este că platforma nu percepe taxe. Din acest motiv, mulți oameni consideră că EOS este o versiune îmbunătățită a blockchain-ului ethereum.
6. Cardano
Cardano a fost creat în 2015 de co-fondatorul Ethereum, Charles Hoskinson. Platforma prezintă un proiect foarte ambițios. Scopul său este să unească cele mai bune caracteristici și caracteristici ale tuturor criptomonedelor existente din lume.
Cu aceasta, cardano ar putea să rezolve problemele și să ofere noi soluții pentru monedele virtuale. Proiectul este definit ca a treia generație de criptomonede, bitcoin fiind prima și ethereum a doua.
Cardano este, de asemenea, o platformă de contracte inteligente, destinată în special instituțiilor financiare și băncilor. În acest caz, obiectivul este să servească drept formă alternativă de plată pentru persoanele și organizațiile cu acces dificil la bănci.
În acest scop, unul dintre obiectivele sale este îmbunătățirea vitezei cu care se desfășoară operațiunile. O altă caracteristică remarcabilă a cardano este că a fost prima monedă digitală bazată pe o metodologie științifică.
Acest lucru aduce mai multă robustețe codului platformei., care este evaluat și revizuit de o echipă mare de oameni de știință, cercetători, dezvoltatori și ingineri. În plus, criptoactivul prezintă un algoritm de lucru mai sustenabil.
7. Moneda Binance
Înainte de a cunoaște binance coin, este important să înțelegeți conceptul de schimb.De acest lucru sunt responsabile companiile ce se ocupă cu medierea relației dintre cumpărătorii și vânzătorii de monede virtuale.
Deși nu există nicio obligație, efectuarea tranzacțiilor prin aceste organizații tinde să fie mai usoară dar sim ai legită. În acest sens, binance coin este o criptomonedă lansată de una dintre cele mai mari burse din lume, Binance.
A fost creat ca un simbol utilitar pentru reduceri la comisioanele de tranzacționare, dar în timp, criptomoneda a devenit simbolul nativ al platformei. Drept urmare, Binance a lansat constant noi funcții care permit utilizarea token-ului.
Această monedă virtuală poate fi folosită și pentru a cumpăra cadouri virtuale, pentru a plăti cheltuielile de călătorie (cum ar fi rezervarea la hoteluri și zboruri) și printre alte servicii, posibilitatea de a face achiziții cu un card de credit.
8. Stelar Lummens
Stellar Lumens este criptomoneda rețelei open source Stellar, creată în 2013 de unul dintre dezvoltatorii Ripple, Jed McCaleb. Intenția inițială a proiectului a fost să fie legătura dintre criptomonede și banii fizici.
Prin aceasta, stellar este o platformă multi-tranzacțională pentru monede tradiționale, cum ar fi lira, dolar, euro.
etc. În practică, permite oamenilor să trimită și să primească bani rapid, cu costuri reduse și un schimb descentralizat.
Sistemul de lumeni stelari se bazează pe sursă deschisă, la fel ca bitcoin. Prin urmare, oricine poate lucra la codul său pentru a încerca să aducă îmbunătățiri proiectului.
În ciuda faptului că a fost lansat cu o bază bună pe Ripple, stellar are multe diferențe față de XRP. Prima distincție este că majoritatea monedelor cu lumeni stelare au fost donate la începuturile sale.
În plus, criptomoneda funcționează pe propriul protocol de consens. Adică, are o rețea de profesioniști interni capabili să ruleze acest sistem în mod independent.
Acest lucru lasă procesul mai puțin descentralizat decât cele mai tradiționale. Cu toate acestea, caracteristica permite, de asemenea, un grad ridicat de eficiență.
9. Link(chainlink)
Chainlink este o rețea blockchain care își propune să simplifice utilizarea contractelor inteligente între diferite platforme. Criptomoneda sa se numește Link, dar este cunoscută și sub numele ei – chainlink.
Creată în 2017 de Sergey Nazarov, protocolul platformei facilitează accesul la cele mai bune dintre aceste contracte pentru aplicațiile din lumea reală. Pentru aceasta, structura monedei depinde de două puncte principale.
Prima este infrastructura din cadrul blockchain-ului. Al doilea este infrastructura în afara lanțului, unde datele din lumea reală sunt utilizate cu contracte inteligente. În acest fel, toate platformele se alătură unei rețele descentralizate Oracle de chainlink.
Acest sistem folosește mai multe noduri pentru a colecta în mod independent date și a le oferi contractelor inteligente.. Prin urmare, rețeaua ajută la prevenirea conflictelor în transmiterea datelor între diferite sisteme.
De asemenea, rețeaua chainlink reușește să evite manipularea informațiilor care intră sau ies din bazele de date..
10. NEO
NEO este un alt proiect de criptomonede open source care utilizează tehnologia blockchain și contracte inteligente. Scopul este automatizarea managementului activelor digitale. De acolo, el poate crea așa-numita economie inteligentă. Proiectul a început în februarie 2014 și a fost creat de compania OnChain din China. Hong Fei, CEO al companiei, și-a propus să dezvolte o platformă blockchain care să aibă aceleași caracteristici ca ethereum și să îndeplinească în continuare alte funcții.
Conceptul integrează operațiunile cu contracte inteligente și active digitale pe blockchain. Cu aceasta, sistemul poate forma o bază de date transparentă și descentralizată, permițând companiilor să-și gestioneze operațiunile și să profite de aceste noi aspecte ale tehnologiei. În acest fel, este posibilă eficientiarea costurilor. Pe lângă alte caracteristici, NEO diferă de alte rețele prin acceptarea altor tipuri de criptomonede. O altă diferență este că platforma dispune de două tokenuri: NEO (criptomonedă) și GAS, care este generat după achiziționarea NEO și este folosit pentru a plăti tranzacțiile pe platformă.
Acum că știti principalii 10 jucători ai pieței, sigur va va interesa si un articol despre Cum sa faci bani din criptomonede. Investiția sau specularea în monede virtuale implică un risc ridicat în special in necunoștință de cauză. La urma urmei, criptomonedele sunt mai expuse la variațiile pieței și tind să aibă o volatilitate ridicată, necesitând adaptare la profilul și obiectivele lor.